Премиерът: Вродената ми скромност пречи да кажа ...

"Положихме такива усилия да подпишем договора за добросъседство. Вродената ми скромност пречи да кажа, че поколения политици преди мен не го направиха. Не можаха да направят, искаха да го направят", заяви премиерът Бойко Борисов по повод подписания миналата година договор за добросъседство между България и Македония. В четвъртък той влезе във вече добре познатата му роля на международен посредник по въпроси от широк спектър и подкрепи усилията на премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев да решат дългогодишния спор за името.

В същото време той разкри, че е водил разговори и с опозиционните лидери в двете страни и се обяви срещу опитите на македонския премиер Георге Иванов да саботира споразумението за Северна Македония. "Опозиционните партии и в Гърция, и в Македония са най-добрите ми приятели. Те са членове на ЕНП, те са десни партии. Преди 10-тина дена разговарях и с Ципрас, и с македонската опозиция, и с Мицотакис, без да се меся в работата, просто да кажа, че много вярваме в Европейския съюз".

"Независимо, че са социалисти, Алексис Ципрас и Зоран Заев са изключително храбри. Македонците обичат тази дума. Те са смели премиери от противниковото ми политическо семейство. Те имат цялата ми подкрепа за усилията и рисковете, които поемат. Това са непопулярни решения, тежки решения и за двата народа“. "Не искам никой да омаловажава труда ми, както аз не омало...

Повече за mediapool.bg