Премиерът на Македония: Договорът с България дава резултати, преговорите с Гърция напредват

"Македония стана място на геополитически интерес", заяви премиерът на страната Зоран Заев по време на конференция на тема "Демокрация, която дава резултати – реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“. Форумът е организиран от Центъра за изследване на демокрацията и е част от съпътстващата програма на срещата между лидерите на Западните Балкани и ЕС в София. Заев каза, че преговорите за името с Гърция са в много напреднал етап.

Очаква се утре той да се срещне в София с гръцкия си колега Алексис Ципрас, за да продължат разговорите. Заев припомни и подписания с България договор за добросъседство, който според него вече дава конкретни резултати. "Имаше много страхове, но вече имаме конкретни резултати. Търговията между двете страни е нараснала до 12%. Това е добър пример и окуражение да продължим да подобряваме взаимоотношенията и в други аспекти", добави той.

Той посочи, че над 75% от македонските граждани подкрепят интеграцията към Европейският съюз и НАТО. "Споделяме същите ценности. Нашите амбиции през тази година са да бъдем поканени да се присъединим към НАТО и да започнем преговори с Европейския съюз. Окуражени сме от стратегията на ЕС за неговото разширяване. Окуражени сме и от отворената политика на НАТО. Евроатлантическата интеграция също може да е стимул за икономически растеж“, допълни той.

Заев сподели, че в първите шест месеца на управлението му в стран...

Повече за mediapool.bg