Половината военни пилоти въобще не летят

По-малко от половината от всички 245 военни пилоти реално извършват полети, съобщи военният министър Каракачанов в четвъртък. Така той официализира отдавна известния факт в армейските среди – заради липсата на средства за поддръжка и експлоатация на военните самолети и хеликоптери много малко летци се дореждат до часове във въздуха, а дори най-големите ни асове летят в пъти по-малко от колегите си в НАТО.

Каракачанов съобщи още пред бТВ, че от общо 28 хеликоптери в армията, летят едва 8. Данните са отдавна известни, но традиционно Министерството на отбраната ги спестява, обявявайки ги за военна тайна. По думите на Каракачанов от 5 хеликоптера Ми-17 не лети нито един, от 5 Ми-24 лети само един, от 12 Кугар летели 3-4, а от 6 Бел летят 3. След катастрофата с последния изправен Ми-17 в понеделник, при която загинаха двама военни пилоти, а един техник бе ранен, армията вече не разполага с машина, която може да изпълнява дейности по гасенето на пожари.

Военният министър каза, че разследването на катастрофата край Пловдив засега се е съсредоточило в две основни хипотези – техническа неизправност или пилотска грешка. Часове след инцидента обаче и МО и прокуратурата обявиха, че този път вероятно става за техническа неизправност. По думите му третият член на екипажа, който по чудо оцеля, се е намирал в задната част на хеликоптера и това е спасило живота му.

Бордният инженер Алексей К...

Повече за mediapool.bg