Почивка за бременните и безплатен транспорт в Скопие заради смога

Проблеми с мръсния въздух има и в съседна Македония. Въпреки че там допустимите прагове за концентрация на фини прахови частици са доста по-високи от европейските - 200 микрограма на куб. метър при 50 микрограма в Европейския съюз, през последните дни съдържанието на прах е по-високо. За разлика от София в Скопие има план за действие в такива ситуации, в който са разписани конкретни мерки. Те влизат в сила, когато средноденонощната концентрация на прах надмине националния предел в рамките на 48 часа в най-малко 2 станции.

Мерките включват временно освобождаване от работа на бременните, служителите над 60-годишна възраст, както и тези с хронична астма, преживян инфаркт или мозъчен инсулт независимо от възрастта. На открито може да се работи само 6 часа - от 11 часа до 17 часа. Забранени са спортните и други мероприятия на открито, както и транзитното преминаване на камиони през града. Ограничения има и за часовете по кормуване на бъдещите шофьори.

те може да са само в периода от 9:30 до 14:30 и след 18:00 ч.. Докато в София се говори за по-евтин градски транспорт, в Скопие той вече е безплатен при прекомерно и продължително замърсяване. При това превозните средства на обществения транспорт трябва да се движат по-често, за да поемат увеличения брой пътници. Тази мярка ще е в сила, докато състоянието на въздуха не се подобри. Сред мерките за по-чист въздух е редовното почистван...

Повече за mediapool.bg