Плевнелиев: България бе тренировъчен полигон за руските кибератаки

"ДАНС и партньорските служби още през 2016 г. ясно установиха, че България е обект на руски кибератаки", каза президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) във вторник пред бТВ. По думите му руснаците са ползвали страната ни като тренировъчен полигон за изборите в САЩ, Германия, Франция, Испания и Англия. Плевнелиев напомни, че след получаването на доклада на службите за руските кибератаки, е свикал Консултативен съвет по национална сигурност, но "всички други български политици се затвориха, не казаха нищо".

"Излязох прав в отношението към Русия. Навремето излязох пред народа и съюзниците ни и заявих много ясно, че сме една от първите държави, ударени от Русия с кибератака по време на избори. Когато впоследствие, още като държавен глава, виждах по документите на НАТО същите адреси, същата организация, същите хора на изток от България, за мен беше ясно, че руснаците по-скоро са тренирали с България своите умения за кибершпионаж и атаки, за да ги приложат след това на изборите в САЩ, Германия, Франция, Испания, ако щете, вероятно – и Англия", каза Плевнелиев.

Според него санкциите срещу Русия работят и са нужни още една–две години, за да се види промяна в политиката на Кремъл. Той смята, че България не бива да работи за премахването на санкциите. "Не е далновидно и не е продуктивно действие, не е в българския национален интерес – той е да бъдем равни на другите европейски народ...

Повече за mediapool.bg