Парламентът задейства процедурата по смяна на управителя на НЗОК

Парламентът ще избере нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на мястото на Камен Плочев до края на юли преди депутатите да излязат във ваканция. С 11 гласа "за", 7 "против" и без въздържали се парламентарната здравна комисия прие в четвъртък проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на Плочев поради невъзможност да изпълнява задълженията си повече от три месеца.

От БСП гласуваха против, а от ДПС не участваха в гласуването. Плочев отказва да подаде сам оставка, но според Закона за здравното осигурване управителят на НЗОК може да бъде освободен предсрочно, ако не може да изпълнява задълженията си за срок повече от три месеца. Депутатите се запознаха с писмото на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, с което той уведомява, че през последните 3 месеца е отсъствал поради заболяване и не е могъл да изпълнява служебните си задължения.

В него той допълва още, че няма да е в състояние да изпълнява задълженията си минимум още 1 месец и лично той смята, че "законът трябва да бъде спазен". Депутатът от БСП д-р Георги Йорданов се обяви за това да не се прекратява мандата на Плочев и поиска депутатите да се информират за актуалното му здравословно състояние, тъй като може да се окаже, че скоро ще се върне на работа. “По какъв начин възнамерявате да го установите.

Смятате да му направите медицински преглед ли?“, отговори му председателят на комисията д-р ...

Повече за mediapool.bg