Парламентът отхвърли ромската интеграция на Валери Симеонов

Народното събрание отхвърли в четвъртък доклада на правителството по изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите, за която пряко отговаря вицепремиерът Валери Симеонов. Гласовете на управляващата коалиция в пленарна зала не се оказаха достатъчни, тъй като само 83 бяха "за" приемането на доклад, 68 - "против", а 17 се въздържаха. Дебатите продължиха над три часа, а народните представители се впуснаха в дълги спорове кога ромите са били по-интегрирани – по времето на тоталитарния режим или сега.

Имаше и речи на тема "Възможна ли е изобщо ромската интеграция". След отрицателния вот по доклада Антон Кутев (БСП) обяви, че парламентът е бламирал вицепремиера Валери Симеонов. "Както беше достойна постъпката на социалния министър Бисер Петков да си подаде оставката заради невъзможност да се справи с даден проблем, така и, може би, трябва да постъпи и вицепремиерът", коментира Георги Гьоков от БСП.

Той уточни, че от БСП не искат оставката на Симеонов, защото и без това идната седмица ще искат оставката на цялото правителство с аргумент, че се е провалило в сектора за сигурност. Иначе докладът отчита увеличаване на броя на наетите роми на първичния пазар на труда, макар да се признава, че става дума предимно за временна заетост и програми за обучение. Общините посочват, че сред ромското малцинство има голям брой здравно неосигурени, ромите като цяло имат ниска здра...

Повече за mediapool.bg