Панов и Цацаров се сдърпаха за три бройки съдии и цяла Полша

След едномесечна пауза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров отново влязоха в пререкания по време на заседанието на ВСС. Повод за кавгите между двамата бяха предложенията за увеличаване на щата на Върховния административен съд (ВАС) с три нови щата за съдии и проблемите с правосъдието в Полша. Големият стратегически въпрос на вниманието на Пленума на българския ВСС бе за положението във Варшава.

ВСС бе получил изявление на Управителния съвет на Европейската мрежа на съдебните съвети, с което се изказва "силно притеснение" от случващото се в Полша. Повод за изявлението бе законът, с който се пенсионират редица полски върховни магистрати, включително председателят на полския Върховен съд. Лозан Панов поиска българският ВСС да публикува изявлението с уточнение, че то се подкрепя. Той напомни, че ВСС замълча по повод позициите на европейските съдии за репресията и арестите на магистратите в Турция.

Цацаров, който бе против излизането с позиция за Турция, сега бе против излизането с позиция и за Полша. Той каза, че ВСС трябва само да публикува позицията за Полша, без да се подкрепя, защото била неясна. Цацаров каза, че Полша е суверенна държава, която има право да приема такива закони, каквито са й нужни. "Ако положението в Полша бе толкова тежко, нямаше да бъде лицемерно подминавано в Еврокомисията, а положението на България и Ру...

Повече за mediapool.bg