(OF) Вашингтон все още разчита, че срещата на високо равнище Тръмп - Ким ще се състои

САЩ все още се надяват, че планираната среща на високо равнище със севернокорейския лидер Ким Чен-ун ще се проведе, като президентът Доналд Тръмп е готов за тежък преговорен процес, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс в интервю за "Фокс нюз", цитирана от Ройтерс. Северна Корея постави днес под съмнение срещата между Ким и Тръмп, застрашавайки няколкоседмичен дипломатически напредък, като обяви, че може да преосмисли решението си, ако Вашингтон настоява Пхенян да се откаже едностранно от ядрените си оръжия.

"Президентът е готов, ако срещата се състои. Ако не, ще продължим кампанията на максимален натиск, която е в ход", каза Сандърс. Говорителката отбеляза, че реакцията на Северна Корея не е необичайна при този вид дейности. Според КЦТА - официалната информационна агенция на КНДР, севернокорейският първи зам. външен министър Ким Ге-гуан е критикувал конкретно американския съветник по националната сигурност Джон Болтън, който призова Северна Корея бързо да се откаже от ядрения си арсенал в сделка, която е копие на отказа на Либия от оръжия за масово унищожение.

Сандърс омаловажи тези опасения. "Не съм чула такова нещо в рамките на някакво обсъждане, затова не мога да кажа дали това е моделът, който използваме", каза говорителката пред репортери. Срещата Тръмп - Ким е насрочена за 12 юни в Сингапур.

Повече за bta.bg