(OF) Установен е подателят на телефоните обаждания за поставени взривни устройства на летище "София", НДК и Народното събрание от последните дни

София, 13 януари /БТА/ Установен е подателят на телефоните обаждания за поставени взривни устройства на летище "София", НДК и Народното събрание от последните дни. Той е на 45 години, българин и се намира в страна от ЕС. Това каза пред журналисти директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. Установено, че обажданията били са от чужд мобилен оператор. Преди години извършителят е подавал множество сигнали освен до обекти в страната и до различни европейски институции, например Европейската комисия .

Иванов каза, че с партньорските служби се работи за установяване на местонахождението и задържането му. Той добави още, че в България преди години са водени досъдебни производства срещу лицето по същия повод, като извършителят е подавал много такива сигнали. По данни на Иванов извършителят се занимавал с подобни деяния от 2012 г. Той уточни, че от доста време подавалият сигнали не се намира в България.

Извършителят има криминални регистрации за шофиране на кола след употреба на алкохол. Той е подал три сигнала за бомба на летище "София", два сигнала за НДК и един за Народното събрание, като взривни устройства не са били открити никъде. Сигналите, които са от един и същ номер, са подадени на телефони с публичен достъп. Последният сигнал от вчера - за НДК и НС, е бил подаден на горещия телефон на община Кърджали.

Иванов напомни, че за подобно деяние в НК е предвиденото наказание ...

Повече за bta.bg