(OF) Трансатлантическите отношения трябва да могат да устояват на разногласия като това за иранското ядрено споразумение, каза Меркел

Отношенията между Европа и Съединените щати трябва да устоят на различия като дипломатическия спор за ядрената програма на Иран. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. "Въпреки всички трудности, които имаме през тези дни, трансатлантическата връзка е и остава от първостепенно значение", каза Меркел пред долната камара на парламента, Бундестага. "Но тези трансатлантически отношения трябва също да могат да се справят с различните мнения, особено както виждаме тези дни с оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран", посочи тя.

Меркел отбеляза, че въпреки че споразумението, което се свежда до ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на отменяне на икономическите санкции, не е идеално, Техеран го спазва. Европейските сили обещаха тази седмица да запазят жив пакта от 2015 г. без Съединените щати, но признаха, че не могат да осигурят всички гаранции, които иска Техеран.

Повече за bta.bg