(OF) Шефът на руския генерален щаб предупреждава САЩ за опасност от пряк военен сблъсък в Сирия

Началникът на руския генерален щаб генерал Валерий Герасимов е обсъдил късно снощи по телефона ситуацията в Сирия с американския си колега Джоузеф Дънфорд - председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, съобщава московският всекидневник "Комерсант". Малко преди това Герасимов заяви, че Москва разполага с достоверна информация за подготовка на провокация с използване на химическо оръжие в обкръжения от сирийската армия бунтовнически район Източна Гута край Дамаск.

Целта е евентуална химическа атака да бъде приписана на сирийските правителствени сили и да послужи за повод за американски ракетен удар по правителствените квартали на Дамаск като наказание срещу режима на президента Башар Асад, посочи Герасимов. В руския генерален щаб смятат, че е възможно да се повтори сценарият, разигран от САЩ след химическата атака в сирийския град Хан Шейхун през април м.г., за която Западът обвини Дамаск и след което Вашингтон нанесе удар по сирийската военновъздушна база в района с 59 ракети "Томахок", изстреляни от два американски бойни кораба, намиращи се край остров Крит в Средиземно море.

Във връзка с това генерал Герасимов предупредил САЩ да се въздържат от нанасяне на ракетен удар по Дамаск, където се намират руски военни съветници и друг руски персонал. В съобщението на руския генерален щаб се казва, че в случай на заплаха за руските военни в Сирия, Москва ще...

Повече за bta.bg