(OF) Румен Радев на вечерята ифтар: В молитвите и действията си да търсим мира за света

Да държим домовете си отворени за нуждаещите се, сърцата си отворени за страдащите, а в молитвите и действията си да търсим мира за света. Това каза президентът Румен Радев по време на словото си на тържествената вечеря ифтар по случай свещения месец Рамазан. На вечерята присъстват главният мюфтия Мустава Хаджи, председателят на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, представители на вероизповеданията у нас, представители на дипломатическия корпус и общественици.

Президентът Радев отбеляза, че вечерята ифтар е една чудесна традиция на уважение към българските граждани изповядващи ислям. "Приемам тази вечеря като символ на непреходната толерантност, която е дълбоко заложена в душевността на нашия народ. И като израз на волята на държавата ни да работи за повече разбирателство, взаимно уважение и за политиката на протегната ръка.", каза президентът.

Държавният глава посочи, че присъствието на Бакир Изетбегович е доказателство, че съвременните лидери на Балканите осъзнават дълбоко своята отговорност пред всички хора. Той отбеляза, че в центъра на Сараево, както и в София един до друг се намират католически, мюсюлмански, източноправославен и еврейски религиозни храмове и музеи. Разчитам, че ръководителите на вероизповеданията в България отчитате голямата отговорност да не допускаме чужди на традициите на нашите граждани норми да намират почва у нас", каза ощ...

Повече за bta.bg