(OF) От 1 януари 2018 г. се открива директна въздушна линия между София и Баку

Уведомих Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети между Баку и София. Сега се провежда подготовка, която се надявам скоро да приключи и в близко бъдеще. Това каза на пресконференция в резиденция "Загулба" президентът на Азербайджан Илхам Алиев по време на посещението на българския държавен глава Румен Радев в Баку. Според Илхам Алиев това е чудесен резултат от посещението на българския президент в Азербайджан.

Той заяви, че е е важно да се подобри сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. По думите му България е член на Южния газов коридор, който ще свързва двете страни. "Това е един голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В проекта участват седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България", подчерта Алиев.

По думите му, когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни. Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку - Тбилиси - Карс. Илхам Алиев се надява България да вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности.

Той коментира още, че е важно двете страни да си сътрудничат в сферата на селското стопанство и обра...

Повече за bta.bg