(OF) Меркел е уверена за бъдещето на Европа със следващото германско правителство

Германската канцлерка Ангела Меркел изтъкна необходимостта от "ново пробуждане" в Европа и изрази увереност, че следващото правителство на Германия ще може да се договори с Франция за бъдещето на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес. Меркел оглавява временно правителство след парламентарните избори в Германия, състояли се преди повече от три месеца, и това ограничава възможностите й за големи политически инициативи в момент, когато френският президент Еманюел Макрон лансира амбициозна програма за реформа в Европа.

Канцлерката заяви, че споразумението между нейните консерватори и социалдемократите за започване на официални коалиционни преговори включва компромиси и от двете страни. Според нея след изборите е станало ясно, че светът няма да спре, докато Германия решава политическото си бъдеще. Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц каза, че постигнатото с консерваторите споразумение за основата за коалиционни преговори е "забележителен" резултат за политики, които ще помогнат на Германия.

По думите му споразумението ще помогне за инфраструктурата и ще подсили семействата, училищата, домовете за възрастни хора и други части на обществото. "Мисля, че постигнахме забележителни резултати", каза той. Меркел заяви, че ръководството на нейния Християндемократически съюз препоръчва на своите съпартийци започване на официални преговори със социалдемократите за съставяне на коали...

Повече за bta.bg