(OF) Китай и Германия призоваха Тръмп да не посяга на ядрената сделка с Иран

Китай призова днес Съединените щати да запазят споразумението за иранската ядрена програма часове преди американският президент Доналд Тръмп да се произнесе за съдбата на този текст, подписан през 2015 г., съобщи Франс прес. "Мислим, че този договор е важен за гарантиране на международния режим на ядрено неразпространение, както и на мира и стабилността в региона. Надяваме се всички страни да продължат да опазват и да прилагат това споразумение", каза пред журналисти Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.

Говорителката каза, че Ян Цзечъ, член на Държавния съвет на Китай, отговарящ за външната политика на Пекин, е разговарял вчера по темата по телефона с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Ако Тръмп откаже да удостовери, че Иран спазва ядреното споразумение, Конгресът на САЩ ще има срок от 60 дни да реши дали да възобнови санкциите срещу Техеран, които бяха преустановени след сключването на това споразумение.

"Имаме голям интерес да продължи това международно единство", каза днес германският правителствен говорител Щефен Зайберт пред журналисти, предаде Ройтерс. Но ако "важен съюзник като САЩ стигне до друго заключение, какъвто, изглежда, е случаят, ще работим дори по-усилено с другите партньори да запазим тази сплотеност", допълни Зайберт. Според американски представители Тръмп ще каже днес, че ядреното споразумение с Иран вече не отговаря на интереси...

Повече за bta.bg