(OF) Изгонването на руски дипломати от Гърция няма да се отрази положително на двустранните отношения, заяви Мария Захарова

Изгонването на руски дипломати от Гърция няма да доведе до положително влияние върху двустранните отношения и ще има огледални последствия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. По въпроса за изгонването на дипломатите трябва да се отчита ценността на отношенията между страните с грижа за доброто на жителите на двете страни, добави тя. "Изхождаме от това, че двустранните отношения имат своя собствена стойност, защото става въпрос не за виртуални отношения, а за практическо взаимодействие за доброто на двата народа", подчерта Захарова.

Същевременно САЩ подкрепиха решението на гръцките власти да изгонят руските дипломати и призоваха Москва "да спре дестабилизиращото си поведение", написа в Туитър говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. "Подкрепяме Гърция, която защитава своя суверенитет. Русия трябва да прекрати дестабилизиращото си поведение", написа тя. Гърция изгони вчера двама руски дипломати и забрани на други двама достъп до страната, като ги обвини в намеса във вътрешните работи чрез насърчаване на демонстрациите срещу споразумението с Република Македония.

Дипломатите бяха обвинени също, че са опитали да подкупят гръцки официални представители.

Повече за bta.bg