(OF) Хиляди се включиха в протест срещу управляващата коалиция в Австрия, в която влиза крайната десница

Най-малко 20 000 души протестираха днес във Виена срещу управляващата коалиция между десницата и крайната десница на власт от близо месец в Австрия, предаде Франс прес, като се позова на полицията. Протестиращите организираха шествие в центъра на австрийската столица под наслов "Комитет по посрещането на новата година". От центъра те се отправиха към квартала на министерствата. Данните на организаторите за броя на участниците в протеста се различават от тези на полицията и варират от 25 000 до 50 000.

Демонстрацията бе организирана по призива на леви организации и антирасистки движения. Това е първи подобен голям протест срещу новата управляваща коалиция на младия консервативен канцлер Себастиан Курц. В нея влиза и крайната десница на Хайнц-Кристиан Щрахе. В протеста днес участваха хора от най-различни възрасти. Демонстранти носеха плакати, в които се припомняше анексията на Австрия от Нацистка Германия през март 1938 г.

"Моля ви, нека това да не се повтаря отново", пишеше на един от плакатите. Участничка в протеста каза, че иска да изрази недоволство срещу правителство, което разделя обществото, орязва правата на жените, обезценява солидарността и демонизира малцинствата. Други протестиращи се обявиха срещу социалната програма и антиимигратските позиции на новия кабинет. Протестиращ изрази недоволство, че новото правителство насърчава семеен модел, при който жените са окура...

Повече за bta.bg