(OF) Горбачов призовава за среща между Тръмп и Путин за спасяване на важен договор за контрол върху въоръженията

Москва, 13 октомври /БТА/ Последният съветски лидер Михаил Горбачов заяви вчера, че знаковият договор за контрол върху въоръженията, помогнал за спиране на Студената война, е в опасност и призова за среща на върха между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин, за да бъде спасено споразумението, предаде Ройтерс. Горбачов заяви, че отношенията между САЩ и Русия са в "тежка криза" и договорът, с който бяха забранени всички съветски и американски ядрени и конвенционални ракети с малък и среден обсег с наземно базиране, е в сериозна опасност.

Договорът за ядрените сили със среден обсег беше подписан през 1987 г. във Вашингтон от Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън. След рухването на Съветския съюз Русия пое задълженията по споразумението. През последните месеци САЩ и Русия взаимно се обвиняват в нарушаване на договора, което поражда страхове, че той може да се разпадне. Отношенията между Вашингтон и Москва продължават да се влошават на фона на твърденията за руска намеса в американските президентски избори през 2016 година.

Горбачов заяви в статия във в. "Росийская газета", че договорът е в опасност и Тръмп и Путин трябва да се срещнат, за да обсъдят проблемите на ядреното разоръжаване и стратегическата стабилност. Според Горбачов договорът "се оказва най-уязвимата брънка в системата за ограничаване и намаляване на оръжията за м...

Повече за bta.bg