(OF) ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани, заяви в София Доналд Туск

Срещата на върха на ЕС в София беше успех. Благодаря за чудесното гостоприемство, каза пред журналисти в София, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той участва в обща пресконференция, част от срещата на върха на ЕС, която се провежда в НДК и е част от българското европредседателство. Потвърдихме европейската перспектива днес за целия регион на Западните Балкани. ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани, подчерта той.

Няма план Б - Балканите са част от Европа, заяви той. Разширяването е политически феномен и съм убеден, че ще бъдем свидетели на определени проблеми и спорове, но тенденцията е ясна - всички днес говорихме за европейската перспектива на региона. Ние не предлагаме нещо нереалистично или бърза писта за присъединяване в ЕС, каза Туск. Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим целия проблем за Западните Балкани в правилни пропорции, каза Доналд Туск по повод позицията на българския премиер, че населението на страните от Западните Балкани е общо колкото населението на Румъния, а БВП на всички страни е с размера на БВП на Словакия.

Европа е достатъчно голяма и силна за да осинови и да приеме този проект с всички последствия, каза той. БВП и демографията на района не са големи, ако го сравним с други части на Европа, но като стигнем до проблемите на човек от населението, те са доста повече от Германия и Франция, взети заедно, и затова...

Повече за bta.bg