(OF) Цвета Караянчева: Българският парламент ще участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС

Четиридесет и четвъртото Народно събрание на България ще участва активно в дискусията за бъдещето на Европейския съюз /ЕС/. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на среща на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Колегиума на европейските комисари с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии. Срещата се провежда в зала "Изток" на парламента.

Според Караянчева повече от всякога обединена Европа се нуждае от сигурност, стабилност, икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар. Парламентарното измерение на Българското председателство предоставя една отлична възможност за активно участие на националния ни парламент в европейския дневен ред, отбеляза Караянчева.

След договора от Лисабон, който разширява ролята на националните парламенти в ротационното председателство, приносът на Народното събрание на България към обсъждането на необходимите реформи в ЕС, при спазване на принципа на субсидиарност, е от съществено и важно значение, заяви тя. "Народното събрание е заявило нееднократно своята готовност и отстоява политиката си за търсене на съгласие и единодействие между парламентарно представените политически сили.

Подкрепяме обявените приоритети в програмата на България за председателството на Съ...

Повече за bta.bg