Обсъжда се вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

Обсъжда се и варианта за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламентарната енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Рамадан Аталай за ТЕЦ "Марица изток" 2 и подготовката за есенно-зимния сезон за всички предприятия, предаде Агенция „Фокус“.

„Въпросът е много актуален и е един от най-важните, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един. Темата е пряко свързана с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност“, каза Петкова.

„Знам, че този вариант предизвика доста дебати в обществото и то с основание, защото това е непопулярна мярка. Важно е да видим какви са плюсовете и минусите, но преди всичко трябва да се намери краткосрочна мярка, която да даде възможност до края на март 2019 г. да се направи така, че да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2.

Енергийният министър обаче призна, че евентуалното обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения.

Председател на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, цитиран от „Фокус“, че проблемът на ТЕЦ 2 не е, че регистрира огромни загуби, а че те водят до декапитализация на дружеството. „В един момент ще стигнем до ситуация, в която дру...

Повече за investor.bg