НС гласува ударно спецзаплати за спецмагистрати

Само за седмица управляващата коалиция внесе в Народното събрание и гласува на първо четене поредните скандални поправки в съдебния закон, без да се даде шанс за обществено обсъждане. Със 110 "за" и 37 "въздържал се" депутатите приеха законопроекта, който цели създаването на привилегирована каста от спецмагистрати, които ще получават до шест заплати годишно повече от своите колеги.

Вносители на проекта бяха ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Против поправките се оказа само БСП, чиито депутати предупредиха, че различните заплати в системата могат да доведат до напрежение и демотивация сред магистратите. Единственото обяснение за скоростното придвижване на законопроекта е влизането в сила на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, което ще се случи в края на октомври.

Тези промени са не по-малко скандални от намерението да се вдигнат заплатите за малка част от магистратите. В края на юли управляващите прокараха скоростно и промени в НПК, с които делата за корупционните престъпления по върховете на властта бяха иззети от Софийския градски съд и възложени на спецзвената в съдебната власт, които до момента се занимаваха (безуспешно) с дела срещу тероризъм и организирана престъпност.

Това се случи въпреки сериозните аргументи, че промяната е противоконституционна. Проблемът е, че вкарването на делата срещу определена категория лица в отделен съд означава, че се създав...

Повече за mediapool.bg