Новите метровлакове могат да се движат на автопилот, но ще има и машинист

Новите влакове на метрото ще могат да се движат на автопилот, но за по-голяма сигурност на пътуващите в тях ще има и машинист. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която показа първия пристигнал в София влак на "Сименс" в новото депо на "Метрополитен" на улица "Житница". Трета линия на метрото от Малък градски театър "Зад Канала" през центъра пазара Красно село до Овча купел ще бъде въведена в експлоатация през есента на 2019 г.

До края на тази година трябва да бъде напълно завършено и новото депо, което ще обслужва влаковете по линията, каза Фандъкова. Близо 420 млн. лв. за 20 метровлака Общо 20 метровлака ще бъдат доставени за третата линия на метрото. Поръчкат беше спечелена от обединение "Симетро" за 418.3 млн. лв. без ДДС. В обединението влизат "Сименс България" ЕООД, "Сименс Австрия" АГ и "Неваг" Полша.

Така едни метровлак струва близо 21 млн. лв. без ДДС. Финансирането идва от еврофондовете по линия на програма "Транспорт". Договорът със "Сименс" беше подписан в средата на 2015 г., а едва преди дни пристигна първият готов метровлак. Следващият понеделник ще пристигне вторият, а третият – на 2 август. "Влаковете са много модерни и имат опция да вървят без машинист. Засега обаче те ще се движат с машинисти, които ще преминат обучение.

Най-важното е, че са енергийно ефективни и с намален разход на енергия", каза Фандъкова. Възможността на влаковете да се движа...

Повече за mediapool.bg