Нов закон регламентира "становища" на вероизповеданията по административни актове

Религиозните общности да изразяват становище по проекти и административни актове. Това предвиждат промените в Закона за вероизповеданията, приети на първо четене в парламента в четвъртък. Народното събрание гласува два проекта на закони за вероизповеданията, но си даде максималния срок от 21 дни, за да се съобрази с протестите на Българската православна църква и Главното мюфтийство срещу готвените промени.

"Страната ни прави изключително важна стъпка. В момента променящата се среда за сигурност в цяла Европа доведе до сериозна промяна в законодателството, свързано с вероизповеданията и начина на финансирането им", каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов преди гласуването. "По този начин ще ограничим възможността за външно влияние на други държави върху вероизповеданията в страната", каза Цветанов.

С текста, който мина в проектите, регламентиращ становища на църквата по администартивни актове обаче държавата й дава право на практика да се меси в светската власт. Подобни становища преди църквата огласяваше медийно, но нямаше правна възможност те да бъдат официализирани. В случаи като с отхвърлянето на Истанбулската конвенция, например, мнението на вероизповеданията ще бъдат официално вземани предвид.

Единият проект е на "Обединените патриоти". Днес той събра 106 гласа "за", 2 "против" и 25 "въздържал се". Другото предложение за промени в закона е на ГЕРБ, БСП и...

Повече за mediapool.bg