НА ЖИВО: Коментарите на лидерите на ЕС и Западните Балкани след срещата в София

Лидерите на страните от Европейския съюз и Западните Балкани проведоха среща на върха в София. Най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше посветено на европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани. Това е и основният приоритет на българското председателство.

Това е първата подобна среща от 15 години насам, която да обръща внимание на засилване на свързаността между ЕС от една страна и Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово от друга.

Следим на живо коментарите от пресконференциите след срещата в София.

16:18 - По думите на Доналд Туск има скептицизъм по въпроса с разширяването на Европейския съюз, но тенденцията да се върви към това била абсолютно ясна. Според него намерението на ЕС не е да разваля процеса по "европейска свързаност", предлагайки "бърза писта" за присъединяване на страните от Западните Балкани.

Туск се съгласи, че ако се говори чрез цифри може би БВП и демографията наистина показват, че разширяването не е такъв проблем. "Но ако се сравнят проблемите в този регион с други части на Европа, може да кажем, че те са много повече на глава от населението в сравнение с Франция и Германия взети заедно", обясни Туск.

Според него заради това трябва да се внимава с даването на обещания.

16:13 - Премиерът Борисов първо се извини на софиянци за тежкия трафик в столицата,...

Повече за webcafe.bg