На БФБ започна търговията с още четири фонда на "Експат"

Започна търговията с дялове на четири нови индексни борсово търгувани фонда (ETF) на БФБ-София.

Фондовете са: Expat Slovakia SAX UCITS ETF, Expat Slovenia SBI TOP UCITS ETF, Expat Hungary BUX UCITS ETF и Expat Croatia CROBEX UCITS ETF, и са създадени от управляващото дружество "Експат Асет Мениджмънт" ЕАД, съобщиха от фондовата борса.

Борсовите им кодове са съответно: SK9A, SLQX, HUBE и ECDC.

Фондовете се търгуват в Сегмент борсово търгувани продукти на Основния пазар BSE на БФБ-София. Те ще следват движението на основните индекси за акции на борсите в Словакия, Словения, Унгария и Хърватия.

„С новите фондове БФБ-София стана единствената платформа в региона, предлагаща пряка възможност за следване на представянето на толкова пазари от Централна и Източна Европа. Убедени сме, че това ще даде допълнителен тласък в ликвидността на капиталовия ни пазар“, каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

Маркет-мейкър на емисиите е инвестиционният посредник "БенчМарк Финанс" АД. Максималният размер на отклонението в процент между котировките “купува“ и „продава“ (спред) е 5%.

Минимална стойност на котировката в парично изражение към момента на въвеждането ѝ е равностойността на 2 500 лв. в евро.

Четирите фонда са част от семейството от 11 ETF инструмента, управлявани от "Експат Асет Мениджмънт". Те покриват основни индекси на акции от 11 държави от ЦИЕ и дават ликвидна и дивер...

Повече за investor.bg