Може да има безплатен транспорт в София, когато...

През последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици.

Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с транспортния министър Ивайло Московски откриха тази сутрин новопостроената пътна връзка от бул. "Брюксел" до летище София.

"Може и в София да има безплатен транспорт при чувствително влошаване на въздуха над града, надявам се да разгледаме проблема в Комисията по екология", като че ли обеща кметицата.

Оказа се, че Фандъкова и Общината пределно са наясно за причините на замърсяването - до голяма степен и на климатичните условия, но най-вече на отопляването с твърдо битово гориво. Кметът на София посочи, че настоява СОС възможно най-бързо да разгледа краткосрочните мерки, предложени за такива именно дни на тежко замърсяване. Те предвиждат пускането на т. нар. зелен билет за по-евтини билети и безплатен градски транспорт.

Повече за bnews.bg