Мерките срещу шума на Валери Симеонов минаха в НС, но ги чака поправка наесен

Промените в закона за защита от шума, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, бяха приети на първо четене в парламента в четвъртък с почти пълно мнозинство, но вероятно ще претърпят сериозна редакция между първото и второто четене. По настояване на ГЕРБ беше приет максималният срок от 4 седмици за даване на предложения между първото и второто четене, което означава, че промените ще бъдат гледани чак през есента след края на туристическия сезон.

Акцията на Валери Симеонов срещу шума тръгна през миналото лято от Слънчев бряг заради силната музика в дискотеките, като предлаганите от него по-строг контрол и санкции няма да са факт и през този туристически сезон. Освен това от ГЕРБ дадоха заявка, че ще искат смекчаване на предлаганите от Симеонов рестрикции, като се даде възможност на общините сами да определят “тихите часове“, както и зоните за почивка и забавление.

Законопроектът на Симеонов предвижда забрана за вдигането на шум в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Досега ограничението за вдигане на шум през нощта бе от 22 до 6 часа. Освен това обедната двучасова почивка от 14 до 16 часа ще важи във всички дни от седмицата, а не само през почивните. С приетите промени се въвеждат и по-високи санкции за вдигането на шум извън регламентираните часове.

При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, а при повторно – до 30 дни. Според Димитър ...

Повече за mediapool.bg