Меркел: Иранското споразумение не е идеално, но е най-добре да се придържаме към него

Най-добрият начин за успокояване на международните безпокойства за ролята на Иран в региона и програмата му за балистични ракети е придържането към ядреното споразумение, дори след решението на САЩ да се изтеглят от него, каза в сряда германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. "Въпросът е дали можете да разговаряте по-добре, ако прекратите споразумението или ако останете в него . .

. ние казваме, че можете да разговаряте по-добре, ако останете в него", заяви Меркел пред Бундестага, долната камара на германския парламент. "Това споразумение съвсем не е идеално, но Иран, както показват всички данни на международните ядрени власти, се придържа към ангажиментите по споразумението", каза тя. "Въпреки всички трудности, които имаме тези дни, трансатлантическите отношения са и остават първостепенни", заяви Меркел.

"Но тези трансатлантически отношения също така трябва да могат да се справят с различия в мнението", каза тя. Меркел заяви, че конфликтът в Източна Украйна не може да бъде решен с военни средства, а е необходимо да се използват съществуващите канали за преговори. Германия и Франция "се опитват да съживят Минското споразумение", увери тя, но изрази съжаление, че постоянните "нарушения на контактната линия" са обезкуражаващ фактор.

Повече за mediapool.bg