Меркел: Има напредък по въпроса за името на Македония

Постигнат е напредък по въпроса за името между Македония и Гърция. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на брифинг след срещата на върха между страните от ЕС и Западните Балкани, провела се в София.

Въпреки положителното развитие канцлерът заяви, че по време на днешните разговори не е взето решение по отношение на разширяването като надеждите са, че развитие по въпроса ще има до следващата среща на върха през юни.

Въпреки това Меркел отново наблегна на това, че всички страни от Западните Балкани имат ясна перспектива за членството си, но все още е необходим напредък.

Що се отнася до въпроса с двустранните отношения между ЕС и САЩ, канцлерът заяви, че има готовност за диалог с Вашингтон.

Канцлерът коментира и случващото се около плановете на американската администрация да върне санкциите си срещу Иран. Тя заяви, че всички европейски страни застават зад ядреното споразумение от 2015 г.

В отговор на въпрос Меркел посочи, че може да се окаже помощ на малките и средни компании, които е възможно да пострадат, но ще се отнася до компенсации, тя допълни, че не иска да създава илюзии.

Меркел коментира и предстоящата среща с руския президент Владимир Путин в Сочи. Канцлерът заяви, че на нея ще бъде обсъдено случващото се в Иран, Сирия и Украйна. По отношение на икономическите санкции на ЕС обаче тя за пореден път заяви, че тяхната отмяна зависи от изпълнението на Минс...

Повече за investor.bg