Лидерите на Западните Балкани и ЕС пристигат в София

В България пристигат лидерите на 28-те страни членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Поводът е срещата на върха на 17 май.

Съпътстващата програма на събитието започва от днес. Преди срещата на върха, европейските лидери ще бъдат посрещнати от премиера Бойко Борисов на работна вечеря в София Тех парк. Предстоят и редица съпътстващи събития през целия ден.

В София пристигат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят, отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване, Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

Испанският премиер Мариано Рахой, който от вчера е на официално съобщение в София, ще участва в работната вечеря на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз, но няма да присъства на утрешната среща на върха за Западните Балкани.

Председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни, ще участват в срещата на Европейската народна партия, която ще се проведе в резиденция Бояна. Форумът ще бъде председателстван от президента на ЕНП Жозеф Дол.

Основна тема на разговорите ще бъде подготовката за предстоящата среща на върха между лидерите на Европейск...

Повече за profit.bg