КЗК спря временно търга за новите влакове на БДЖ

Компанията "БДЖ-Пътнически превози" е спряла временно обществената поръчка за доставка на 42 нови влака, след като в КЗК е получена жалба срещу търга. Това става ясно от обявление в профила на купувача на сайта на железниците. Мярката е поискана от китайската компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation). Тя се жалва по повод разяснения на процедурата, предоставени от ръководството на БДЖ на 25 септември, макар че самият текст на оплакването не е публикуван.

От сайта на антимонополната комисия става ясно, че същото разяснение е обжалвано и от германската "Сименс Мобилите" на 8 октомври и на 12 октомври е образувано производство по иска, по който обаче не е поискано спиране на търга. Още две жалби има срещу поръчката, но заради тръжните правила. Те са на водещите световни производители на влакове – германската компания "Сименс" и чешката "Шкода", и в тях също няма искане за влеменно спиране на процедурата.

До мярката се стигна в деня, в който изтичаше срокът за подаване на офертите – 12 октомври. След двегодишно размотаване търгът за новите мотрисни влакове най-сетне бе обявен през август. Прогнозната цена за доставка и поддръжка на машините според обявлението на железниците е 675 млн. лв. без ДДС. В стойността е включена и пълната поддръжка на влаковете за период от 15 години, включително капитални ремонти, но не повече от 2 800 000 километра пробег на влак.

Съмнен...

Повече за mediapool.bg