КЗК отхвърли искането на Ангелкова за минимални цени в хотелите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли предложението на Министерство на туризма за определяне на минимални цени за хотелите. В становището си антимонополният регулатор е категоричен, че искането противоречи на правилата на конкуренцията.

КЗК счита, че определянето на минимални цени при категоризираните места за настаняване би ограничило ценовата конкуренция, пише в съобщението на Комисията.

Минималните цени не могат да бъдат гаранция нито за качество, нито за спазване на изискванията за съответната категория хотели, нито, че хотелиерите биха инвестирали тази допълнителна печалба в повишаване на качеството на предлаганите услуги, посочват от КЗК.

Най-добрият начин за определяне на цените е това да става в резултат на естествените пазарни механизми, които отразяват пресечната точка между търсенето и предлагането, убедени са в КЗК.

Предоставените от министерството, ръководено от Николина Ангелкова, данни за заетостта на хотелите показват постоянно и значително незапълване на капацитета на местата на настаняване и са индикация за наличие на свръхпредлагане.

Ефективната конкуренция не означава поддържане на неефективни участници на пазара. Целта на конкуренцията е да се стимулира ефективността чрез предлагане на по-качествени услуги на по-ниски цени с цел привличане на повече клиенти, се посочва в становището на антимонополната комисия.

Поддържането на неефективни хо...

Повече за investor.bg