Конкурсът за генерален директор на БНТ може да се окаже нелегитимен

Конкурсът за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) може да се окаже нелегитимен, а резултатът му, какъвто и да е той, може да бъде оспорен в съда. Това каза пред Mediapool бившият председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) и доц. Георги Лозанов. По думите му СЕМ, който организира и провежда конкурса, не си е свършил работата и не е изпълнил критериите на Закона за радиото и телевизията.

Според нормативния акт конкурсът за нов генерален директор на БНТ трябва да бъде обявен от регулатора преди изтичането на мандата на стария шеф на телевизията. Мандатът на настоящия директор Вяра Анкова изтече преди почти година - на 1 август 2016-та. За нея това бе втори тригодишен мандат и по закон тя няма право на следващ. В началото на юни 2016 г, обаче парламентът промени Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), така че генералните директори на обществените медии да могат да останат на поста си до избора на техни заместници.

Това по никакъв начин не можеше да бъде основание да не се обяви конкурс, но СЕМ, който по това време вече бе в обновен състав с новите попълнения от квотата на парламента, реши да го отложи, позовавайки се на новата законова разпоредба. Тази разпоредба обаче, както гласи законовият текст, може да се приложи само в случай, че бъде обявен конкурс, но не бъде избран нов шеф на телевизията. През август 2016-та СЕМ не направи това с аргумента, ч...

Повече за mediapool.bg