Коментарите след срещата ЕС-Западните Балкани в София

Лидерите на страните от Европейския съюз и Западните Балкани проведоха среща на върха в София. Най-голямото събитие в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС беше посветено на европейската перспектива и свързаност на страните от Западните Балкани. Това е и основният приоритет на българското председателство.

Това е първата подобна среща от 15 години насам, която обръща внимание на засилване на свързаността между ЕС от една страна и Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Република Македония, Албания и Косово от друга.

Следим на живо коментарите от пресконференцията след срещата в София.

16:24 - Във връзка с коментари, че Иран може да е "непредсказуем", Доналд Туск посочи, че "истинският геополитически проблем е не когато имаш непредсказуем опонент, а когато най-добрият ти приятел е непредсказуем". Той поясни, че това е най-големият проблем пред ЕС и САЩ в момента.

"Нашето становище е да продължим близкото си сътрудничество с настоящата американска администрация, но за тази цел имаме нужда от по-малко капризи и по-последователен подход. И говорим за всеки аспект от геополитиката", коментира Юнкер.

16:18 - По думите на Доналд Туск има скептицизъм по въпроса с разширяването на Европейския съюз, но тенденцията да се върви към това била абсолютно ясна. Според него намерението на ЕС не е да разваля процеса по "европейска свързаност", предлагайки "бърза писта" за при...

Повече за webcafe.bg