Коментарите преди срещата на върха в НДК

Всяка от шестте държави от Западните Балкани трябва да си напише домашното и тогава ще има европейски перспективи, каза преди началото на днешната дългоочаквана среща на върха ЕС-Западни Балкани комисарят по регионалната политика Йоханес Хан.

Срещата се провежда днес в НДК и е ключова в програмата на българското председателство на ЕС. В нея освен 28-те страни членки участват лидерите на Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Албания и Босна и Херцеговина.

"Всички страни от Западните Балкани имат еднакво изходно положение, но пътят е индивидуален. Зависи от отделните страни колко бързо ще се придвижат напред по пътя към Европа. Посочили сме дата, ние сме сериозни от наша страна. Това е амбициозна задача. От днешна гледна точка всяка страна трябва да свърши своите задачи", каза Хан.

Попитан за мнението му за решаване на въпроса между Сърбия и Косовo, той подчерта, че остава оптимист. "Новата стратегия съвсем ясно посочва, че има перспектива за всеки един. В интерес на Косово е да работи по намирането на решение и на едно легално споразумение. Това е нов момент, нов стимул за постигането на споразумение, колкото може по-скоро. Смятам, че в региона се създаде една нова динамика, която се отрази на всички и затова вярвам силно в това, което ще се случи.

Много съм сигурен, че ще има решение на процеса, но кога - страните сами, трябва да решат", каза Хан.

Повече за cross.bg