Каракачанов внася промени в ЗОП заради падналия Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще предложи промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), обяви самият той в ефира на bTV. Според него в норматива има дупка, която позволява дори на фирма, произвеждаща банички, да обжалва ремонта на военните хеликоптери.

Повод за коментара му е катастрофата с Ми-17, която се случи в късния следобед на 10 юни и при която загинаха двама пилоти. По думите на Каракачанов в момента страната ни остава без хеликоптер, който може да помогне при пожар и други кризисни ситуации, защото, съгласно разпоредбите на ЗОП, техниката на Министерството на отбраната (МО) не може да бъде ремонтирана в заводи на МО без обществена поръчка.

Той добави, че за ремонта на петте хеликоптера Ми-17 са нужни около 25 млн. лв., а за Ми-24 – 24 млн. лв. От 245 пилоти в България по-малко от половината летят заради липса на годна техника, каза още Каракачанов.

Министърът допълни, че се проучват данните от черната кутия на катастрофиралия хеликоптер, но не да даде повече подробности. Засега остават две основни версии за инцидента - повреда на опашния винт на машината и пилотска грешка.

Оцелелият техник от падналия вертолет все още не е разпитван, защото трябва да има разрешение от лекар, каквото още не е дадено.

Относно името на Македония Каракачанов заяви, че не го притеснява името Северна Македония.

Предложението Илинденска Македония не е бил прието, защото е ...

Повече за investor.bg