Калфин: Искането на Тръмп за НАТО не е партньорско и справедливо

Искането на американския президент Доналд Тръмп за НАТО не е партньорско и справедливо. Това, че Доналд Тръмп разклаща НАТО и ЕС, не може да достави по-голямо удоволствие на неговия руски партньор Владимир Путин. Това каза пред Нова телевизия бившият министър на външните работи Ивайло Калфин.

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира по повод поведението на Доналд Тръмп по време на срещата на НАТО, че "трябва да се притесняваме, защото това не е тон в един Алианс. И не е тон между партньори".

Тя определи срещата като „политически конфликт“, който Тръмп за пореден път инициира с Европа в опит да я разделя.

"Средствата за отбрана няма как да бъдат сравнени. Разходите за отбрана за страни като България са износ на брутен продукт, защото ние почти всичко го внасяме, с изключение на заплатите на военнослужещите. Докато разходите за отбрана са приход за американската икономика и за тези, които произвеждат оръжия. Това не е партньорско и не е справедливо", категоричен беше Калфин.

„НАТО е рационален избор. Алиансът дава гаранции за сигурност, които никой друг в Европа не може да даде. Надявам се, че здравият разум ще надделее“, каза Весела Чернева.

Повече за investor.bg