Иван Костов и КНСБ призоваха за ревизия на плоския данък

Бившият премиер Иван Костов и КНСБ призоваха за промяна да данъчната система на България и замяна на плоския данък от 10% с прогресивен, така че хората с по-високи доходи да плащат повече. Това стана на конференция "10 години плосък данък в България", организирана от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт". Финансовият министър Владислав Горанов отговори, че предложението означава или средната класа да плаща значително по-високи данъци, или да се въведе необлагаем минимум, който по различни оценки щял да струва на бюджета между 1 млрд.

лв. и 2 млрд. лв. В управленската програма на ГЕРБ е залегнал ангажимент за запазване на данъчната тежест. "Сега не е моментът за преразглеждане на съществуващата данъчна система", посочи още Горанов. Иван Костов настоява да се върне облагането от преди 2001 г. Иван Костов предлага да се възстанови облагането от преди 2001 г., когато той управляваше България. Тогава данъчната система беше с прогресивна скала.

Костов припомни, че през 2000 г. е извършена сериозна данъчна реформа, тоест преди либертарианската данъчна реформа от 2003-2008 г., когато бяха въведени преките плоски данъци от 10%, а социално-осигурителните вноски – намалени с 44%. Преди 2001 г. данък общ доход се изчисляваше по петстепенна прогресивна скала до 38%, като имаше и необлагаем минимум. Корпоративния данък се облагаше с двустепенна скала от 23.5% до 28% без необлагаем минимум, обяс...

Повече за mediapool.bg