Граждани протестират пред сградата на Светия синод

Граждани се събраха на протест пред сградата на Светия синод в София, за да изразят недоволството си от решението на Българската православна църква (БПЦ) да не участва в честването 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид, Македония.

Решението е взето на 14 май от комисия на Синода след изпратена от Македонския архиепископ Стефан покана.

Фондацията "Българска памет" - организатор на протеста, твърди, че гласуването се е случило в отсъствието на патриарх Неофит.

"Няма никакви действия за последните 10 години по въпроса за духовното единение с братята от Македония и България. Това компрометира усилията на България за мир и прогрес в региона”, казват събралите се протестиращи. Според тях взетото на последното заседание решение е в пълен разрез с обещаното от Светия Синод само преди 6 месеца и категорично демонстрира обслужването на външни антибългарски интереси.

Председателят на "Българска памет" д-р Милен Врабевски поиска Негово Светейшество да свика извънредна сесия, на която да се преразгледа решението от 14 май.

"Зад гърба на патриарха направиха заговор, трябва да се провери чуждото влияние върху институции, които работят като държава в държавата в полза на други интереси", призова Врабевски.

Въпреки спорния въпрос, на редовно заседание Светият синод реши да отбележи годишнината 2 седмици след официалното й тържество, но не в Охрид.

Отслужването ...

Повече за vesti.bg