Гневът на Тръмп принуди страните от НАТО да заседават извънредно

Поредната атака на американския президент Доналд Тръмп срещу съюзниците на САЩ в НАТО заради по-ниските им разходи за отбрана принуди лидерите на страните от общността да заседават извънредно, без присъствието на другите участници в срещата на върха на Алианса в Брюксел. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на свои дипломатически източници.

Според един от тях, нарушавайки дипломатическия протокол, американският президент се е обърнал към германския канцлер Ангела Меркел на малко име, казвайки: „Ангела, трябва да направиш нещо по въпроса“.

Поканените на срещата лидери на страните извън НАТО Афганистан и Грузия, са били помолени да напуснат по време на разговорите, както и голяма част от придружаващите лидери на Алианса екипи.

Тръмп започна първия ден от срещата на върха на НАТО в Брюксел с остри критики срещу Германия – втората по големина икономика в Алианса, преди настроенията да се успокоят и вторият ден да започне с фокус върху операциите извън Европа.

Въпреки привидното затишие обаче Тръмп е подновил исканията си другите държави да ускорят ръста на разходите за отбрана до 2%, срокът за което в момента е 2024 г., и повече.

Вчера българският президент Румен Радев заяви, че американският му колега е поискал от съюзниците от НАТО да увеличат веднага разходите си за отбрана до 4 процента от брутния си вътрешен продукт. „Президентът Тръмп, който говори, постави въпроса ...

Повече за investor.bg