Форумът 16+1: Ще раздели ли Китай Европа на Западна и Източна?

Иска ли Китай да раздели Европа на Западна и Източна с формата "16+1"? Това е едно от опасенията по отношение на форума, седмата среща от който се проведе миналата седмица в София.

Форматът вече натрупа определена логика в своето развитие, различни проекти започват да бъдат финансирани. Това коментира журналистът Николай Кръстев, съводещ на предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria, в ефира на "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

На форума "16+1" в София присъстваха 11 държави от ЕС и 5 държави, които са в процес на интеграция с ЕС.

"Пет западнобалкански държави и техните високопоставени представители присъстваха тук, на срещата в София. Имаше близо 700 китайски високопоставени представители, от които 500 бяха от бизнеса и 200 – представители на китайската държава, които придружаваха премиера Ли Къцян в София", каза Кръстев.

Според него всички тези цифри говорят за една наистина много сериозна мащабна подготовка на срещата.

"Неслучайно тя се проведе в София – през изминалата година България беше председател на инициативата "16+1" от българска страна. Обикновено има двама съпредседатели – Китай като страната, организатор на този формат, и ротационно всяка една от страните от Централна и Източна Европа, които имат интерес и са се включили в развитието на тази инициатива", каза още журналистът.

Той коментира и притеснението, че Китай иска да раздели Европа на Из...

Повече за dnes.bg