"Файненшъл таймс": Изолационизмът на Тръмп е най-голямата заплаха за сигурността

Авторитетният лондонски всекидневник "Файненшъл таймс" в авторски анализ се спира на поведението на американския президент Доналд Тръмп на двете исторически срещи на върха с негово участие през последните дни и стига до извода, че неговото оттегляне от глобалните ангажименти на САЩ - новият му изолационизъм - всъщност е най-голямата заплаха за международната сигурност. На срещата на лидерите на Г-7 в Канада през уикенда Тръмп отхвърли базирания на правила световен ред, вдигайки скандал относно международната търговия.

Във вторник в Сингапур той вече отписваше отдавнашните гаранции за сигурност за източноазиатските съюзници на САЩ в сензационните си разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Сигурността на Европа и на Източна Азия бе скрепена в продължение на 70 г. чрез система от алианси под егидата на САЩ. Сега Тръмп е решен да ликвидира тази система, пише вестникът. Изисква се особен талант дори от един президент, за да преквалифицира Канада в неприятел, като в същото време прегръща като нов приятел един брутален диктатор, сдобил се неотдавна с ядрен арсенал.

Вече не можем да съдим за Тръмп в рамките на познатите категории. Неговите ходове трябва да ни отрезвят, за видим пределната яснота на неговите намерения, пише авторът. Китай и Русия хвърлят шапки във въздуха от задоволство заради това, че президентът се отказва от американското лидерство. Макар и отсъстващ от С...

Повече за mediapool.bg