ЕС демонстрира твърдост пред САЩ за митата и споразумението с Иран

Лидерите на ЕС на срещата си в София се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него. Въпросът е бил обсъден на снощната им, продължилата повече от 3 часа, работна вечеря в българската столица, преди срещата срещата на върха на Евросъюза със страните от Западните Балкани. Тон за това единство даде още преди вечерята председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Днес сме свидетели на ново явление – капризното поведение на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп човек даже е склонен да си каже, че с такива приятели няма нужда от врагове", заяви Туск. Тази твърдост в тона бе последователно следвана от европейските лидери и в изявленията им в четвъртък след края на срещата. Споразумението с Иран Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви на пресконференция в НДК, че обявените американски санкции няма да останат без ефект.

Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към този договор, чийто архитект беше и Общността, допълни той. Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите предприятия и особено малките и средни фирми, допълни Юнкер. Той е бил насърчен от проведения снощи дебат, защото направените от ЕК предложения за разглеждане от Европейския съвет, са били последвани от държавните и правителствени ръководители.

Сега трябва...

Повече за mediapool.bg