Екзакта: Половината от българите не искат нови избори

Половината българи не искат предсрочни избори, докато 31% се обявяват за нови избори. Това показват резултатите от последното национално представително проучване на "Екзакта", проведено в периода 28 септември – 5 октомври 2018 г. По метода на прякото полустандартизирано "face–to–face" интервю по домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 92 населени места.

Според изследването все повече леви избиратели смятат, че страната се нуждае от нови избори. Междувременно ако изборите бяха днес, най-вероятно в парламента щяха да попаднат 4 формации - ГЕРБ (24% подкрепа сред всички избиратели), БСП (20%), ДПС (6%) и Обединените патриоти (5,5%).

Подкрепата за партията на Веселин Марешки - ВОЛЯ - е паднала до 1,2%. Същевременно с най-сериозна подкрепа сред извънпарламентарните сили остава обединението Демократична България, на които симпатизират 2% от имащите право на глас българи.

Останалите отразени в изследването партии и коалиции са АБВ с 1,1% подкрепа и Реформаторският блок с 1%. За други партии биха гласували 5,1%, а 34,2% заявяват, че няма да гласуват.

Изследването също така определя профилите на типичния гласоподавател за големите партии. При ГЕРБ най-често става дума за хора на възраст между 40 и 60 години от големите областни центрове. Няма промени в традиционния профил на избирателите на БСП и на тези на ОП.

Междувременно данните показват, че в страната...

Повече за webcafe.bg