Екатерина Захариева за КСНС, Стоичков, българския в Украйна и българите в Албания

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV проваленото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), статута на Христо Стоичков като почетен консул на България в Испания, както и правата на хората с българско самосъзнание в Украйна и Албания.

Самата Захариева не присъства на КСНС, като беше обявила отсъствието си предварително. Тя обаче посочи, че от хора, които да били на заседанието, знае, че „не е имало усещане за това, че заседанието се блокира“. Правосъдният министър Цецка Цачева пък я уверила, че „и премиерът, и президентът са били в работна атмосфера“.

Захариева посочи още, че е за насрочения съвет са разбрали от медиите. Преди да се свиква КСНС, трябва да се говори с премиера, с председателя на Народното събрание, с докладчиците, за да се осигури кворум, препоръча тя. Убедена съм, че когато продължим във вторник, ще излезем с добро решение, каза още вицепремиерът.

В качеството си на министър на външните работи тя още веднъж посочи оповестеното преди дни съобщение на МВнР, че почетните консули нямат мандат.

Министерството направи уточнението след скандала с изказването на Христо Стоичков след референдума за независимост на Каталуния, в което той поиска оставката на испанския вицепремиер Сорая Саенс де Сандамария. Тогава МВнР обяви, че започва процедура по осво...

Повече за btvnovinite.bg