Екатерина Захариева: Няма флотилия на НАТО в Черно море

"Корнелия Нинова пак не е разбрала нещо. Флотилия на НАТО в Черно море няма. Нито има, нито ще дойде". Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариевапред бТВ. Отговорът й идва след като преди дни лидерът на БСП поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента заради информация, че НАТО е задействала базирана в Румъния международна военна част в отговор на милитаризирането на Крим от Москва и засиленото руско присъствие в Черно море.

НАТО действително обръща повече внимание на източния си фланг, но това не означава, че се подготвят военни маневри, каза Захариева. Тя коментира и изказването на Христо Стоичков към испанския вицепремер Сорая Саенс де Сантамария след референдума за независимост в Каталуня. Бившият нападател на "Барселона" обвини във франкизъм Сантамария, след което тя го заплаши със съд. Захариева смята, че доскорошният почетен консул на България в Испания Христо Стоичков е прекалил с изказването си към вицепремиера на страната.

"Мандат няма. Той каза, че от година и половина не живее там (в Испания – бел.ред.) и няма как в такъв случай да бъде почетен консул", заяви Захариева. Референдумът за независимостта на Каталуня е незаконен, каза външният министър. Кой знае как ще реагираме в България, ако някоя област реши да се отдели от страната и почетен консул на друга държава подкрепи това действие, допълни тя.

Повече за mediapool.bg