ЕК готви нова директива срещу пиратството в интернет

Европейската комисия готви нова директива за авторските права, която цели да насърчи ползването на легално съдържание от потребителите, за да не се пиратства. Това стана ясно от изказване на Тереза Комодини, докладчик на Европейския парламент по предложението за директивата. Двама български евродепутати в петък организираха две паралелни дискусии по проектодокумента съответно в София и Варна – Ангел Джамбазки от ВМРО (Европейски консерватори и реформисти) и Емил Радев от ГЕРБ (Европейска народна партия).

“За България са важни дългосрочните последици от промяната, а това ще е огромна промяна. Синхронизацията между интересите на авторите, на посредниците и на потребителите ще е сложен, деликатен и труден процес, но накрая ще има положителен ефект”, заяви Джамбазки. Той каза, че именно интересите на търсачките като Google, защитавани от САЩ, са били сред основните "препъни камъни“ пред преговорите с Вашингтон по всеобхватното търговско споразумение.

“Не подкрепям съмнителното право, което изобщо не е право, на някого да придобива плодовете на чужд труд безплатно. Носителите на права трябва да получават възнаграждения за труда си”, каза още Джамбазки. По думите му обаче легалното използване на съдържание трябва да става по бърз и удобен за потребителя начин и на приемлива цена. Марчин Олендер от Google обясни на дискусията в Дома на Европа в София, че само през 2016 г.

платформа...

Повече за mediapool.bg