ЕК: Дълг, дефицит – България е на добър път! А корупцията като другаде!

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засипа с комплименти България и премиера й Бойко Борисов след съвместното заседание на еврокомисарите и министрите от българското правителство.

То бе една от съвместните прояви след вчерашното официално откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"България е на добър път, държавният дълг е сред най-ниските в еврозоната, бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък", каза Юнкер на съвместната пресконференция с Борисов.

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер пак похвали кабинета.

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места".

Шефът на ЕК обясни, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Преди пресконференцията на Борисов и шефа на ЕК бе подписан проекта "Юнкер" за 100 млн. евро, с който ще се създадат 210 нови работни места у нас и ще се подпомогне развитието на земеделието ни.

С този проект България става №3 в плана "Юнкер" като инвестиция на глава на населението.

"С подписаните между ЕК и България догов...

Повече за dnes.bg